jury-oordelen

 

De Gouden Griffel, de Libris Literatuur Prijs, de Gouden Boekenuil, de VSB Poëzieprijs, de Gouden Strop, de Woutertje Pieterse Prijs: van boeken voor kinderen en volwassenen tot thrillers, tot gedichtenbundels tot essays en non-fictie, ieder genre heeft tegenwoordig een eigen literaire prijs met daaraan gekoppeld een eigen periode dat het gedurende een maand of week in de belangstelling staat.

 

Die prijzen worden verdeeld door vakjury’s. Deskundigen uit de boekenwereld en literatuurkenners lezen stapels boeken weg, waarna lange vergaderingen en verhitte discussies volgen. Net zo lang tot er een winnaar is. Daarbij is kwaliteit de norm.

Zo heb ik mee kunnen beslissen over de winnaars van De Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs (2007-2011), het Charlotte Köhler Stipendium voor aanstormend talent (2007), de Dioraphte Literatour Prijs (2010-2013), de jubileumbekroningen van de Woutertje Pieterse Prijs (2012) en de driejaarlijkse oeuvreprijs voor kinder- en jeugdliteratuur, de Theo Thijssen-prijs (2014-2015). Momenteel zit ik in de vakjury van de Woutertje Pieterse Prijs.

Jury’s die de eer hebben een kinder- of jeugdboek te bekronen moeten niet alleen hun gedachten vormen over woord, maar ook over beeld. Van prentenboeken tot jeugdromans, van non-fictie tot gedichtenbundels: het domein van het kinderboek is bijzonder rijk en gevarieerd. De zoektocht van een jeugdliteraire vakjury naar dat ene mooiste, meest verrassende en kleurrijke boek is daarom even fascinerend als inspirerend, een avontuur met onverwachte ontmoetingen, spannende momenten, doldwaze gebeurtenissen en onverwachte vergezichten.