LEVEN

 

Ruimte, een zoektocht naar ruimte: dat is mijn leven in een zin. Het is de reden dat ik met mijn man, vriend en minnaar in Het Land van Heusden en Altena woon, omringd door water, grienden en uiterwaarden en vier kinderen, tot voor kort thuiswonend. Het is ook waarom ik jazz verkies boven klassieke muziek en wind en wolken boven strakblauw, bergtoppen boven dalen en nooit een kookboek gebruik. Maar vooral is het de aanleiding geweest om in 2000 mijn vaste baan bij Randstad vaarwel te zeggen: de managementlagen belemmerden mijn vrije uitzicht te veel.

De optelsom van een studie Engelse taal- en letterkunde, jarenlange commerciële ervaring, journalistieke cursussen, een nieuwsgierig karakter en goede pen resulteerde vervolgens in een bestaan als freelance journalist. Zo’n bestaan lijkt overigens wel wat op een kleine ‘grote improvisatieshow’, komt neer op het in vrijheid beoefenen van wat je organisatiekunst zou kunnen noemen. Of moet ik zeggen, het organiseren van je vrijheid? In ieder geval: het zoeken naar ruimte blijft.

WERK 

 

Sinds 2003 schrijf ik journalistieke verhalen en recensies over kinder- en jeugdboeken en fictie die grenzen van tijd en ruimte overstijgt. Dat doe ik o.a. voor NRC Handelsblad, het Brabants Dagblad en tijdschriften zoals De Groene Amsterdammer en Ons Erfdeel. Daarnaast schrijf ik ook voor en over bedrijven - denk aan jubileumboeken - en redigeer ik teksten. Ook zit ik regelmatig in jury’s , geef ik lezingen  en boekadviezen. Bijvoorbeeld aan het Nederlands Letterenfonds in Amsterdam, dat schrijvers en vertalers ondersteunt en de Nederlandse literatuur in het buitenland promoot. Tien jaar lang maakte ik deel uit van de Raad van Advies.

 

Tot eind 2014 was ik redactielid van Idee, het populair wetenschappelijke blad van de Mr. Hans van Mierlo Stichting, de denktank van D66. Mijn agenda laat dat helaas niet langer toe. Wel schrijf ik nog recensies voor Idee.

De nummers Utopia (2012), Samenredzaamheid: nieuwe vormen van solidariteit (2013) en Dé meerderheid, Dé minderheid (2014) zijn onder mijn verantwoordelijkheid tot stand gekomen.

 

Voordat ik aan mijn zelfstandig bestaan zonder personeel (ZZP) begon en terugkeerde naar mijn studie Engelse taal- en letterkunde, was ik werkzaam bij Randstad Uitzendbureau in Den Haag en Dordrecht. Daar was ik verantwoordelijk voor het werven, selecteren, begeleiden en aansturen van o.a. tijdelijk staf/kader- en technisch personeel en het ondersteunen en adviseren van Dupont de Nemours (Dordrecht), aangaande het tijdelijke personeelsbeleid.
Noemenswaardig is de periode dat ik in het kader van de wet bevordering evenredige arbeidsdeelname allochtonen, verantwoordelijk was voor het creëren van werkgelegenheidsplaatsen voor langdurig werkloze allochtonen. Succes bleef vaak uit. Maar als het lukte, was de voldoening groot.

 

 Opleiding

 

  • Engelse taal- en letterkunde : Universiteit Leiden, doctoraal 1986
    Afstudeerscriptie: The Dispossessed, a novel of ideas, over het anarchisme, existentialisme en taoïsme in The Dispossessed van Ursula K. Le Guin
  • Geschiedenis : Universiteit Leiden, 1980-1981 
  • Massacommunicatie & Public Relations : Universiteit Utrecht, bijvak, afgerond 1984 
  • Marketing- en verkooptrainingen  : Interne bedrijfstrainingen gedurende dienstverband bij Randstad Uitzendbureau, 1987-2000 
  • Journalistiek : Studieroute grote verhalen, kunstredactie en creatief schrijven bij FORUM voor Communicatie en Journalistiek, Hoge School van Utrecht, 2002 
  • Cursus kinder- en jeugdliteratuur door Helma van Lierop : Universiteit Tilburg, 2003